Miksan Metal, Beyaz Eşya ve Otomotiv Sektörlerinin Çözüm Ortağı
Miksan Metal, 40 Yıllık Sac Sektörü Tecrübesini Yüksek Teknolojiyle Destekleyerek 6 Yıldır Manisa'da Beyaz Eşya ve Otomotiv Sektörlerine Çözüm Ortağı Olarak Hizmet Veriyor
Miksan, fırın, klima, buzdolabı, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, kurutma makinesi gibi beyaz eşya için fırın cam kapı menteşeleri, fırın kulpları ve sac parçaları üretmektedir. Miksan Metal Genel Müdürü Ramazan Sunku, firmanın beyaz eşya sektöründeki 40 yıllık başarısını diğer sektörlere de aktarmayı hedeflediğini belirtti. Şu anki odak noktalarının otomotiv sektöründeki yatırımları ve sistematik çalışmaları sürdürmek olduğunu vurguladı.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Ramazan Sunku: 1980 yılında İstanbul’da doğdum. 2003 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi iktisadi ve İdari Bilimler fakültesinden mezun olduktan sonra, İstanbul Kurtköy de 1994 yılında faaliyetine başlayan Miksan Makine aile şirketinde iş yaşantıma başladım. 2018 yılında ise Manisa’da Miksan Metal olarak 2. firmamızı kurarak genel müdürlük görevine devam etmekteyim.
SUBCONTURKEY: Miksan'ın kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Ramazan Sunku: Miksan Group olarak firmamız, sac metal kalıp üretimi, sac metal parça basımı ve montajlaması adı altında 1985’ten bu yana beyaz eşya sektörüne hizmet vermektedir. 2018 yılında ise 2. fabrikamız Manisa’da faaliyete geçmiştir. İstanbul fabrika kullanım alanı 5000 metrekare olup toplam 7500 metrekare alana sahiptir. Manisa fabrika kullanım alanı 6000 metrekare olup toplam 8000 m2etrekare alana sahiptir. Miksan olarak 150 kişiye istihdam sağlamaktayız. Kadın gücü projesine destek için kadın istihdam oranımız %70’dir.
SUBCONTURKEY: Miksan beyaz eşya sektörü için hangi ürünleri üretiyor? Üretim kapasiteniz hakkında da bilgi verir misiniz?
Ramazan Sunku: İstanbul fabrikamız ev tipi fırınlar için kapak menteşeleri üretmekte olup, yıllık menteşe üretim kapasitesi 5.000.000 adettir.
Manisa fabrikamız ise sac metal kalıp üretimi yapmakla birlikte, 30 tondan 1000 tona kadar seri üretim yapabilme kapasitesine sahip preslerimizde sac metal parça basımı yapılmakta olup, aynı zamanda ürün montaj hattımızda da montajlı ürün üretimi sağlayabilmekteyiz.
Yıllık kalıp üretimimiz 200 adet ve üzeri olup, sac metal parça üretiminde kullanılan sac tüketimimiz ise yıllık 25.000 tondur.
SUBCONTURKEY: 2024 yılının ilk yarısı firmanız için nasıl geçti? Geçen seneye göre kıyaslar mısınız? Yıl sonu hedefleriniz neler?
Ramazan Sunku: 2024 Ocak ayında firmamızı Manisa OSB’ne taşıyarak fabrika kullanım alanımızı 4 katına çıkararak, kapasitemizi arttırdık. Kapasite artışı sayesinde geçen seneye göre 2024 yılının ilk yarısında yaklaşık 2 katı üretimde adetsel artışı sağladık. Yıl sonuna kadar hedefimiz kapasitemizi arttıracak olan yeni yatırımların tamamlanmasını sağlamaktır.
SUBCONTURKEY: İhracatınız hakkında bilgi verir misiniz? Üretimlerinizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz? Ağırlıklı hangi ülkelere ihracat gerçekleştiriyorsunuz?
Ramazan Sunku: Üretimimizin %40’ını ihraç ediyoruz. İhracat yaptığımız ülkeler İtalya, İspanya, Portekiz, Güney Amerika, Mısır, Özbekistan’dır.
SUBCONTURKEY: Yakın zamanda yatırımlarınız oldu mu/olacak mı?
Ramazan Sunku: 2024 Ocak ayında robot otomasyon sistemleri yatırımı yaparak hem pres hem montaj hattında robotik üretime geçiş sağlandı. Bu firmamız için bir başlangıç olup robot otomasyon sistemini diğer tüm üretim sürecimize dahil etmeyi hedefliyoruz. Ek olarak çeşitli tonajlarda pres yatırımlarımız devam etmektedir. Ağustos ayında bünyemize kattığımız 630 ton Linkdrive eksantrik pres yatırımlarımız yanında CMM yatırımı, sac şekillendirme de esnek üretim kabiliyetlerini kazandırma (Lazer ve Abkant) çalışmalarımız etkin bir şekilde devam etmektedir. Otomotiv sertifikasyonu almanın dışında üretim proseslerimizi VDA 6.3 yetkinliğine kazandırmak üzere kısa vade planlarımız oluşturulmuştur.
ERP konusunda otomotiv firmalarının tercih ettiği özel bir yazılım programı satın aldık. Üretim, planlama, lojistik, tedarik zinciri ve kalite odaklı bir yazılım sürecini başlattık. Bu yazılım VDA 6.3 ve VDA 6.5 odaklı bir yapıya ve süreç yönetimine haizdir. 2024 4.çeyrekte canlıya geçiş yapacağız.
Ayrıca kalıp ve proje tasarımlarında mühendislik desteği sağlayacak tüm global dünya da kabul gören bir analiz programı yapılandırıyoruz. Analiz sonuçları önemli OEM’ler tarafından kabul edilen bir yapıdır. Pres kalıpları ve şekillendirme süreçlerini hızlı ve etkili bir şekilde simüle ederek, kalıp tasarımcılarına ve proses planlayıcılarına yol gösteren, maliyeti optimize eden döngüleri ile üretilebilirliği artıran ve kullanıcı dostu arayüzlü bir programı da bünyemize katıyoruz.
Makina parkını da güçlendirmek üzere dik işlem merkezi ve tel-erozyon makine yatırımları devam etmektedir. Pres hattımız için yine 800 ton pres stratejik planımıza dahil edilmiştir. Pres içi transfer hattı da transfer robotları yapılarına dahil edilecektir.
Otomotiv ve savunma sektörleri içinde CNC boru bükme makine yatırımlarımızı yine aynı şekilde planlarımıza aldık.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz var mı?
Ramazan Sunku: 40 yıldır beyaz eşya sektöründe gösterdiğimiz başarıları diğer sektörlere de aktarmak istiyoruz. Öncelik olarak otomotiv sektörü için yatırımlarımız ve sistemsel çalışmalarımız devam etmektedir.
Fabrikamızda yapılandırdığımız başta VDA 6.3 temelli kurgumuzda üretimden anlık veriler alarak; OEE analizleri, verimlilik analizleri, iş gücü analizleri, kapasite analizleri, ANDON uygulaması, aylık ve yıllık olarak; VSM analizleri, hedeflerle yönetim, BSC hedef ve karne yönetimi devreye alınmıştır. Fabrikamız şeffaf şekilde ve her boyutuyla yönetimimize, müşterilerimize ve paydaşlarımıza açık veriler kullanacaktır. Tüm etik kurallar vazgeçilmez ilkemizdir.